2021 július 1-jén életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat kivezető rendelet.

2021. augusztus 2.

Egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány. A tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre.

A kormányrendelet értelmében 2021 július 1-jétől tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint a

  • fültisztító pálcika,
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér,
  • szívószál,
  • italkeverő pálcika,
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  • expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül (ami olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre; fogyasztása általában az edényből történik; készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást),
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is,
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

A rendelet kiterjed azoknak a könnyű műanyag zacskók (hordtasakok) forgalomba hozatalára is, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti – a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. A rendelet szerint a könnyű műanyag hordtasakok falvastagsága 50 mikronnál kevesebb. A nagyon könnyű műanyag hordtasakok  maradhatnak – ezek olyan tasakok, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást.

Ami konkrétum már most tudható, hogy a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos és kizárólag indokolt felhasználást szeretnék ösztönözni.

A rendeletből az is kiderül, hogy az az EU az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló, 2019. június 5-i európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

A Hungarosack Kft. célja, hogy valódi alternatívákat kínáljon Partnereinek az egyszer használatos műanyag termékek helyettesítésére.

Papírtáskák, papírtasakok, tartós táskák és csomagolóanyagok egyedülálló választékát kínáljuk Partnereinknek.

Az eldobható műanyagtermékek helyettesítésére ECOSACK márkánk termékei kínálnak környezetbarát megoldást.

Lépjen kapcsolatba velünk, forduljon hozzánk bizalommal kérdéseivel!